Unieke upcycling items voor je interieur!
Maak een afspraak in onze showroom
Kies je favoriet met de keuze-service!
Unieke upcycling items voor je interieur!
Maak een afspraak in onze showroom
Kies je favoriet met de keuze-service!

Door Esmee & Annelie, 8 december 2021

Nieuwe partners om meer te upcyclen!

Dump je afdankertjes niet in de kledingcontainer

We hebben nog nooit zoveel (goedkope) kleding gekocht als nu en hebben ze nog nooit zo snel weggegooid. Miljarden spijkerbroeken, truien en andere modeartikelen overspoelen elk jaar de markt. Nadat we de kleding van lage kwaliteit – relatief kort, of zelf helemaal niet - gedragen hebben, gooien we het vaak in een kledingcontainer. Je kunt jezelf afvragen of dit niet meer kwaad doet dan goed? Elk jaar gaan miljoenen kilo’s kleding vanuit Nederland naar verschillende ontwikkelingslanden, waar het de lokale kledingindustrie verstoord. Daar heb je vast niet eerder bij stilgestaan toen je met de beste bedoeling je oude spijkerbroek in een kledingcontainer gooide.

Africa Collect Textiles (ACT) is een Keniaans initiatief dat dit probleem met eigen ogen aanschouwde. Alle XXL maten (terwijl de gemiddelde Keniaan hooguit een medium is), tweedehandskleding van lage kwaliteit en bergen nooit gedragen overproductie, het gaat allemaal naar Afrika. Het is vaak niet meer te dragen en belandt op de vuilnisbelt of wordt verbrand. ACT heeft het upcycling concept toegepast op deze overbodige kleding en maakt wand/vloerkleden van jeans!

African Queen

Om bij ACT te komen, rijden we een aantal zandwegen af en de auto heeft wat moeite met  de grote gaten in de weg. In een, voor Keniaanse begrippen, groot huis, is ACT gevestigd.

Zij maken prachtige kleden van oude jeans. Ze upcyclen niet alleen ca. 40 spijkerbroeken per kleed, maar dragen ook bij aan gedegen werkgelegenheid (met een eerlijk loon) in Kenia. Weefster Margaret weeft per week één kleed van gerecyclede niet draagbare jeans. Het kleed heeft de naam ‘African Queen’ gekregen en is een eerbetoon aan alle vrouwen die werken in de tweedehandskledingindustrie in Afrika.


We ontmoeten bedrijfsleider Alex en we spreken met hem over hoe succesvol het jaar 2021 nú al voor hem is, mede dankzij ons partnership. Na wat tijd gespendeerd te hebben bij ACT, begint de wat verlegen Margaret te vertellen hoe ze het kleed maakt en vlak voordat we vertrekken, fluistert ze hóe trots ze is op haar werk. Met het loon dat ze krijgt kan ze voor haar familie zorgen en haar kinderen naar school sturen. Het bezoek aan ACT maakt indruk op ons. Zo bewerkelijk en zo kleinschalig maar al zo veel groter dan voorheen. We vullen onze spreekwoordelijke zakken met ideeën en waardering en vervolgen onze reis.

Vorig jaar een miljoen teenslippers geupclcyed

Ocean Sole is hét initiatief uit Kenia waardoor we Nic&Mic en ons upcycling avontuur überhaupt gestart zijn. Een bezoek aan Kenia is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan hen. Inmiddels voelen de vaste werknemers als vrienden die ons ontvangen met met open armen. Het is ongelofelijk hoe snel zij de afgelopen jaren zijn gegroeid. Ocean Sole heeft inmiddels 80 werknemers in dienst en upcyclen minstens een miljoen teenslippers per jaar!

Zeven jaar geleden was Ocean Sole klein. De afzetmarkt voornamelijk lokaal en een handje vol toeristen namen enthousiast een beeldje mee als souvenirtje. Al jaren komt minstens de helft van de flipflop art naar ons en verkopen wij dat door heel Europa. Ongelooflijk trots zijn we dan ook wat zij in de afgelopen 7 jaar bewerkstelligd hebben, mede dankzij een samenwerking met ons! Ocean Sole laat precies zien waar we het voor doen: mooie producten maken van afval en lokale mensen een baan met een goed inkomen geven.


Nic&Mic op een missie

Na Kenia reizen we door naar Zanzibar waar we in de avond arriveren. Tijdens de rit naar ons hotel, waait een geur van verse kruiden door de taxi. Aangezien het donker is, kunnen we dan alleen nog maar fantaseren over al het moois wat er op dit spiceisland te vinden is.
Maar we komen niet voor de zee of het strand, wij komen voor Chako!



Je gaat op reis en laat achter?

Na een fantastische vakantie, nemen toeristen een koffer vol herinneringen en souvenirtjes mee naar huis, maar de lege flessen van hun favoriete drankje blijven achter en zullen het eiland nooit meer verlaten. Net als veel andere tropische eilanden heeft Zanzibar een slecht afvalverwerkingssysteem, waardoor bergen lege (wijn)flessen in het milieu terecht komen. Het Zanzibaarse Chako ziet hier een kans om het eiland op te ruimen, voor werkgelegenheid te zorgen en wederom prachtige producten te creëren.



Upcycling pur Sang!

Chako Zanzibar upcycled met minimale input lege wijnflessen en biedt daarmee zo’n 40 banen aan lokale vrouwen en jongeren. Wij ontmoeten Hassan, de werkplaats-manager van Chako. Hij vertelt ons dat Chako in een goed jaar meer dan ander half miljoen flessen upcycled tot nieuwe producten. Chako is onze nieuwste partner en samen met hen willen we de Europese markt veroveren. Zo kunnen zij nóg meer flessen upcyclen en vooral vrouwen en jongeren op Zanzibar van een goed inkomen kunnen voorzien. Binnenkort meer over onze nieuwe Afrikaanse upcycle partner!

p.s. Voor gebrek aan een duurzamer alternatief hebben we de Co2 van onze vliegreis uiteraard gecompenseerd.

Nic, Esmee & Annelie

 

 

 

Reacties

  • Door Wim, 11 december 2021

    Jullie zijn en blijven een lichtend voorbeeld van hoe de wereld er een stuk mooier kan uitzien

Neem contact met ons op

* Verplichte velden