Unieke upcycle designs - Lobby Art - Kies je favoriet via WhatsApp - Verzenden vanaf € 4,95

Go to account settings

How it's made // Africa Collect Textiles

Om met de deur in huis te vallen: de textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën van de wereld. Naar schatting gaat er per jaar 60 miljard kilo textiel en schoenen verloren!

Het overgrote deel daarvan belandt op een vuilnishoop of komt in de natuur terecht. Soms wordt het zelfs verbrand. Dat gebeurt ook in Kenia. En daar komt Africa Collect Textiles (ACT) om de hoek kijken.
Elmar Stroomer is één van de oprichters van ACT en wil de impact van de mode-industrie verlagen.


“Storten en verbranden van kleding is slecht voor het milieu, er komen veel giftige stoffen en CO2 bij vrij. We vinden het belangrijk om mensen te leren dat het goed is om textiel en schoeisel te hergebruiken, ook aan het eind van hun levensloop. We willen voorkomen dat de materialen op de vuilnisbelt of in de rivier belanden, of in de buitenlucht worden verbrand. En dat er onnodig nieuwe textiel wordt geproduceerd. Met het inzamelen, sorteren, hergebruiken en upcyclen van deze materialen creëren we banen. Met het verdiende geld steunen we goede doelen van onze inzamelpartners.”

De kledingcontainers van ACT staan bij inzamelpartners. Zij krijgen 10 cent per ingezamelde kilo. Met het geld worden onder andere studenten gesteund die (even) geen schoolgeld kunnen betalen, weeshuizen geholpen en bedreigde aapjes opgevangen. Bij ACT werken nu vier mensen in vaste dienst en vijf flexwerkers, waaronder sorteerders en wevers. Daarnaast werkt de onderneming samen met diverse partners, van tassenmaker tot naaistudio. De volgende stap, een fulltime naaister aan te nemen.

 

 

Veel van de kleding en het schoeisel dat in Kenia wordt ingezameld, ís tweede- of derdehands. Het grootse deel daarvan komt uit Europa, Canada en de Verenigde Staten. Enerzijds is het goed dat deze kleding wordt hergebruikt. Anderzijds verhult dit de enorme overconsumptie van de westerse wereld. Ook verstoort het de lokale economie. Aangezien de lokale kledingproducten niet kunnen concurreren met de goedkope ‘mitumba’, wat Swahili is voor tweedehands kleding uit het rijke westen.

 

 

Ieder jaar komen er miljoenen kledingstukken bij op de markt. Niet alleen méér kleding, maar ook goedkopere kleding, en daardoor wordt de kleding-afvalberg groter en groter. Wat cijfers op een rij;

  • We produceren vier keer zoveel kleding als tien jaar geleden
  • Door overproductie bereikt 30% van kleding nooit een kledingkast
  • Textiel is goed voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot
  • Voor één T-shirt zijn duizenden liters water nodig 
  • Polyester kleding draagt bij aan de plastic soep

 Met Nic&Mic willen we graag gedegen werkgelegenheid in ontwikkelingslanden creëren en kwalitatief goede producten verkopen die het milieu ontzien. Producten met een verhaal, waar de wereld een beetje beter van wordt. Het goede werk van ACT past daar helemaal bij. Zij zijn de eersten die in de hele stad Nairobi en Diani kleding inzamelen.

Nic&Mic verkoopt de vloerkleden van ACT in Europa. Op de kleden staat een krachtige Afrikaanse vrouw. Haar kracht is zo groot, dat ze niet helemaal op het kleed past. De afbeelding symboliseert dat de toekomst van Afrika in haar handen ligt. Ieder kleed voorzien we van het verhaal van ACT, een korte biografie van de maker en een serienummer. In elk kleed zijn maar liefst 30 tot 40 afgedankte jeans verwerkt.

Blijf op de hoogte!

Geen zorgen, we overladen je niet met mails!

Mijn mandje — 0

Je mandje is momenteel leeg

Inloggen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »