0

In verband met vakantietijd, is de levertijd tijdelijk 3 á 4 werkdagen

In verband met vakantietijd, is de levertijd tijdelijk 3 á 4 werkdagen

How it's made // Ocean Sole

Gepassioneerd door de oceanen, duurzaamheid en zich bewust van het belang van ecosystemen, tackelt Ocean Sole vervuiling door teenslippers en andere plastics.


Een groot gedeelte van de wereldbevolking – en met name in ontwikkelingslanden – loopt op teenslippers van schuimrubber (polyurethaan). Teenslippers zijn goedkoop in aanschaf, maar niet duurzaam in gebruik. Dit in combinatie met een onderontwikkeld afvalverwerking-systeem zorgt ervoor dat in landen als Kenia de teenslippers in de natuur en uiteindelijk in de oceanen terecht komen. 

 


De Plastic Soep 


Afval wat in zee drijft, wordt door zeestromingen meegevoerd en blijft vaak achter op een plek waar deze bij elkaar komen, dit wordt de 'Plastic Soep' genoemd. De Plastic Soep is een groot ‘eiland’ van drijvende plastics dat zich heeft gevormd in de oceanen. Door het zoute zeewater en ultraviolet licht valt dit plastic langzaam uiteen in heel fijne stukjes. 

Veel van deze kleine plasticdeeltjes worden door vogels en andere zoogdieren gegeten en komen zo terecht in de voedselketen, met als gevolg vergiftiging en verstoring van de hormoonhuishouding bij deze dieren. Daarnaast spoelt een groot gedeelte van de Plastic Soep (waaronder de teenslippers) aan op de stranden van o.a. Kenia. 


Ocean Sole's werkwijze

De aangespoelde teenslippers worden verzameld en schoongemaakt door medewerkers van Ocean Sole. Vervolgens worden de teenslippers tot grote blokken gelijmd, waaruit het creatieve team van ambachtslieden de mooiste beelden houwt. Olifanten, giraffen, leeuwen, neushoorns en nog veel meer bekende dieren van de Afrikaanse savanne komen tot leven uit de teenslippers. Iedere Ocean Sole kunstenaar heeft zijn of haar eigen specialisme. De ene kunstenaar is bijvoorbeeld beter in het vormen van de allerkleinste modellen, terwijl de ander zich waagt aan de grootste creaties!

 

Ocean Sole draagt bij aan een oplossing voor drie lokale én mondiale issues die iedereen raken: het voorkomt en verhelpt vervuiling van land en zee door deze plastics en het creëert werkgelegenheid.

  1. Ocean Sole verzamelt en verwerkt jaarlijks bijna zo'n 1 miljoen teenslippers. Daarnaast creëert Ocean Sole meer bewustzijn onder de lokale bevolking door met de opbrengsten van de kunstwerken voorlichting te geven over vervuiling, recycling en andere recycle projecten te financieren.

  2. Ocean Sole creëert werkgelegenheid. Kenia heeft het op vier na hoogste werkloosheidspercentage ter wereld, omstreeks 40 procent van de bevolking is werkloos. Daarvan is het overgrote gedeelte laag- of ongeschoold en ongeletterd. In Nairobi alleen al heeft Ocean Sole ongeveer 100 mensen werk gebracht. Daarnaast is er een grote groep mensen die betaald wordt voor het verzamelen van afgedankte teenslippers.

  3. Ocean Sole vermindert houtkap. Veel van de kunstenaars die werken voor Ocean Sole komen van stammen die bekend staan om hun houtsnijwerken. De houten beelden die zij produceerden waren populair bij toeristen. Door over te stappen op teenslippers als basismateriaal wordt de kap van tropisch hardhout in Kenia beperkt.

 

Nog een paar feiten op een rij:

  • De Plastic Soep is een eiland van ronddrijvende plastics in de oceaan met een omvang van 34 keer de grootte van Nederland.
  • De wereldwijde omzet van teenslippers wordt geschat op maar liefst 15 miljard, dit is meer dan de volledige markt voor sportschoenen.
  • Met een gemiddeld inkomen van € 2,- per dag, zijn teenslippers het enige soort schoeisel dat veel mensen in ontwikkelingslanden zich kunnen veroorloven.

 

Jonathan neemt je mee op een kleine safari door de werkplaats

 

Meer informatie?

Bel ons!

Wij zijn telefonisch
te bereiken op

0031 (0)411 671853

E-mail

Of stuur een mailtje

[email protected]

Social media

Socials

Nic&Mic

Kapelweg 6a
5281 LR Boxtel
Nederland Bekijk op Google Maps

VAT: NL857346167B01
Chamber of Commerce number: 68212038

- 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking