Unieke upcycle designs - Lobby Art - Kies je favoriet via WhatsApp - Verzenden vanaf € 4,95

Go to account settings

How it's made // Chako Zanzibar

Zanzibar is net een droom! Na een fantastische vakantie neem je een koffer met herinneringen en souvenirtjes mee naar huis. Enkel de lege flessen van je favoriete drankje blijven achter…

Alle verpakkingen van de genuttigde etens- en drinkwaren zullen het eiland nooit verlaten… Net als veel andere tropische eilanden heeft Zanzibar een slecht afvalverwerkingssysteem, waardoor er bergen lege (wijn)flessen in het milieu terecht komen. Het Zanzibaarse Chako ziet júist hier een kans. Een kans om hun mooie eiland op te ruimen, voor werkgelegenheid te zorgen en prachtige producten te creëren.

Chako is Upcycling pur sang. Met minimale input (daarmee bedoelen we zonder ingewikkeld technisch proces wat veel energie kost) worden prachtige producten gecreëerd en zorgt het tegelijkertijd voor gedegen werkgelegenheid. Er werken voornamelijk jongeren en vrouwen bij Chako, een groep die anders moeilijk aan een baan komt.


De missie van Chako is simpel, ruim afval op en zorg voor een gedegen inkomen voor locals! Vanuit een simpele ‘schuur’ achter een hotel in Stone Town is Chako de afgelopen jaren doorgegroeid naar een schone ruime werkplaats, waar inmiddels bijna veertig werknemers een goed inkomen verdienen. Chako leidt nieuwe werknemers op tot ware ambachtslieden in glasverwerking of houtbewerking. Zo blijft de lokale houtsnij cultuur behouden.
Elke dag gaat een team met een traditionele ‘Daladala’ (vrachtwagentje) langs verschillende bekende dumpplaatsen en de hotels van het eiland. Hun missie: alle lege flessen ophalen voordat ze in de natuur terecht komen.

Eenmaal terug bij de Chako werkplaats begint het upcyclingsproces. De flessen worden gesorteerd op kleur, van de etiketten ontdaan, goed schoongemaakt en ontsmet. Bij de volgende stap voegen de Chako werknemers de echte waarde toe. De dames van Chako snijden groeven in de flessen waarna deze met behulp van hitte en koude worden gebroken. Door een tweedelig polijstproces ontstaat een veilige zachte rand aan het glas.

Zo maakt Chako waterglazen, karaffen en vazen. Met de toevoeging van kundig houtsnijwerk worden er ook potten, theelichten en lampen gemaakt. Allen met een moderne look en de typische Chako Zanzibar-twist!

 

 

Blijf op de hoogte!

Geen zorgen, we overladen je niet met mails!

Mijn mandje — 0

Je mandje is momenteel leeg

Inloggen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »