0

Door Annelie Ninaber van Eijben, 2 september 2021

Upcyclede teenslippers voor STOA169

Geupcyclede teenslippers voor STOA169 

Vorig jaar werd Ocean Sole benaderd door Bernd Zimmer om een zuil voor STOA169 te maken. De kunstenaars van Ocean Sole houden ervan verschillende dieren in alle vormen en maten te maken, maar door aan dit project te werken, konden zij hun creativiteit de vrije loop laten qua upcycling van teenslippers. Uiteindelijk maakten ze iets wat ze nog nooit eerder gedaan hadden.

De kunstenaars zijn erg getalenteerd en hebben jarenlang geoefend op het maken van dieren uit teenslippers en de meeste van hen hebben eerder houtsnijwerken gemaakt. De ontwerpmogelijkheden bij het beeldhouwen met geupcyclede teenslippers zijn echt grenzeloos zijn en dit is terug te zien bij de zuil. Veel mensen zijn dan ook verbaasd over hoe bekwaam ze zijn. Daarnaast zijn de ontwerpmogelijkheden bij het beeldhouwen met teenslippers echt grenzeloos, dat is te zien bij deze Twiga Tower voor STOA169.

 

100 zuilen

STOA169 is een kunstproject in het plaatje Polling, Duitsland. Midden op het platteland staat een enorm betonnen bouwstructuur welke ondersteund wordt door meer dan 100 zuilen. Deze zuilen zijn allemaal ontworpen door kunstenaars van over de hele wereld. De wisselwerking tussen natuur en kunst is betoverend en hoewel elke kolom zeer verschillend is, lijken ze perfect bij elkaar te passen. 

 

Indiase inspiratie

Bernd Zimmer, de kunstenaar achter STOA169, werkte meer dan 30 jaar aan dit concept. Zijn idee achter dit kunstwerk komt voort uit een reis die hij in 1990 maakte naar Zuid-India, waar hij geïnspireerd raakte door portieken van hindoetempels, waar elke zuil individueel gevormd is.

In dit filmpje is dat goed te zien.

 

 

 

De Twiga 'upcycling' Tower

Door een zuil voor STOA169 te maken, werd het voor Ocean Sole mogelijk een stukje van Kenia te laten zien aan de rest van de wereld. Het is de perfecte manier om te vertellen over de impact die de vervuiling van de oceaan én teenslippers heeft op ons milieu en ecosysteem. En hoe we niet alleen een verschil kunnen maken voor de gemeenschappen in Kenia, maar juist ook wereldwijd.

De drie verschillende giraffekoppen vertegenwoordigen de drie pijlers die Ocean Sole belangrijk vindt: sociaal, milieu en behoud van lokale economie.

De zuil kreeg de naam Twiga Tower. Twiga betekent giraf in het Swahili. De Ocean Sole giraffen zijn inmiddels de meest populaire dieren die de kustenaars maken. De lange nek en het grote gestalte van deze dieren symboliseren het "in de toekomst kijken". Met het upcyclen van teenslippers hopen we in de toekomst de oceanen schoner te krijgen.

 

 

Duizenden teenslippers geupcycled

Meer dan 2200 teenslippers in verschillenden kleuren werden geupcycled voor deze zuil. Allemaal ooit gedragen door iemand met een eigen verhaal, ergens op de wereld. In totaal werkte 8 medewerkers van Ocean Sole aan de zuil.

Een inspirerend kunstwerk, vind je niet? STOA169 is voorlopig nog te bewonderen in Polling, Zuid-Duitsland.

Reacties

  • Door Annelie Ninaber van Eijben, 10 september 2021

    Hallo! dankje voor deze reactie, leuk!

  • Door Gerda Ariese, 9 september 2021

    In een woord prachtig

Neem contact met ons op

* Verplichte velden
- 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking