0

In verband met vakantietijd, is de levertijd tijdelijk 3 á 4 werkdagen

In verband met vakantietijd, is de levertijd tijdelijk 3 á 4 werkdagen

Door Annelie Ninaber van Eijben, 18 mei 2021

Al die slippers!

Fast fashion en afvalverwerkingssysteem


Teenslippers worden het meest gedragen in ontwikkelingslanden. Hier hebben mensen vaak geen geld om ander schoeisel te kopen en zijn ze niet bekend met het recyclen van producten. In de westerse wereld is de teenslipper een mode item en na één seizoen is het meestal tijd voor een nieuw paar. Zoals bij de meeste mode-items, worden slippers op de fast fashion manier geproduceerd. Dit betekent veelal slechte werkomstandigheden en vaak weinig tot geen aandacht voor het milieu. Tijdens de productie van slippers worden de resten van de uitgesneden slippers vaak al weggegooid. Deze komen op vuilnisbelten of in de natuur terecht. In beide gevallen natuurlijk niet goed omdat het materiaal makkelijk opnieuw verwerkt kan worden om meer slippers van te maken.

Impact op het milieu


De impact van slippers op het milieu hangt erg af van het gebruikte materiaal. Bij de productie van teenslippers gebruikt men plastic, rubber, katoen, leer of een combinatie van deze materialen. Hieronder vertellen we per materiaal wat de impact op het milieu is.

Plastic
Plastic vergaat nooit. Het blijft zichzelf afbreken tot kleinere en kleinere stukjes, ook wel microplastics genoemd. Tijdens het opruimen van stranden wereldwijd, zijn teenslippers een van de meest gevonden dingen.

Rubber:
Geschat wordt dat rubber er meer dan 50 jaar over kan doen om af te breken. Omdat het zo lang duurt om af te breken én omdat er gevaarlijke stoffen vrijkomen bij het verbranden van rubber, wordt rubber meestal gerecycled.

Katoen
Katoen is een textiel gemaakt van plantaardige vezels, hierdoor breekt het relatief snel af in de natuur. Katoen zou ongeveer net zo snel afbreken als voedsel of plantenresten op een vuilnisbelt. Ook al is dit veel sneller dan de meeste andere materialen, dan duurt het volgens onderzoek van Down2EarthMaterials alsnog tussen de 1 en 5 maanden.

Leer
Het kan tussen de 25 en 50 jaar duren voordat een leren product afgebroken is in de natuur. Dit komt door de specifieke behandeling die leer ondergaat. Hoe meer chemicaliën zijn gebruikt tijdens de verwerking van leer, hoe langer het duurt voor het leer om af te breken.

Veelal worden de teenslippers gemaakt van plastic en/of rubber, in de vorm van polyurethaan. Polyurethaan is een veelgebruikte kunststof, maar bij de productie uit aardolie zijn nogal wat giftige stoffen nodig en het materiaal is dus nauwelijks afbreekbaar.

 

Alternatieven op de markt


Gelukkig komen er steeds meer duurzame alternatieven op de markt. Zo maakt Amazonas Sandals biologisch afbreekbare slippers. Als je de teenslippers weggooit, breekt deze zichzelf na vijf jaar geheel af zonder schade aan het milieu. Plakkies (een Nederlands merk) gebruikt autobanden als de zool van de teenslipper en AlgenesisMaterials heeft slippers van algen ontwikkeld. Dit initiatief is opgezet door studenten van de universiteit in San Diego. Zij gebruiken hiervoor biopolymeren, afkomstig van organismen zoals microben of planten. Als je deze teenslippers niet meer gebruikt, kan je ze gewoon in compostbak gooien!

 

Hoe kan je bewust(er) je nieuwe paar teenslippers voor aankomende zomer kopen?

Keurmerken kunnen je helpen bewuste keuzes te maken, maar staar je er niet blind op. Neem een kijkje op de site van het merk en check zelf het verhaal achter de producent. Er zijn een aantal merken die goede stappen richting een duurzamere slipper maken, bijv. Indosole, Seasence en Waves. Kies bij voorkeur voor natuurlijk rubber van FSC oorsprong of bijvoorbeeld kurk.

Koop kwaliteit! Goede slippers gaan echt langer mee dan één seizoen! Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je voeten! Goedkope slippers bieden geen steun en kunnen nare kwalen veroorzaken.

Enjoy! 

 

Neem contact met ons op

* Verplichte velden
- 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking