0

In verband met vakantietijd, is de levertijd tijdelijk 3 á 4 werkdagen

In verband met vakantietijd, is de levertijd tijdelijk 3 á 4 werkdagen

Door Annelie, 21 mei 2021

Upcycling, nog duurzamer dan recycling!

Duurzaamheid, recycling, circulariteit, upcycling.. het zijn kreten die steeds vaker worden gebruikt en soms zien we door de bomen het bos niet meer. Maar wat is nou écht duurzaam? En wat is het meest duurzaam? In deze blog geven we het antwoord!

 

De R-ladder en Upcycling


Het aantal welvarende consumenten in de wereld stijgt en daarmee stijgt ook de productie van nieuwe spullen om aan al onze behoeftes te voldoen. Dit legt een steeds grotere druk op onze aarde en de beperkte grondstoffen die er zijn. Gelukkig beseffen steeds meer mensen en bedrijven het belang van zorgvuldig omgaan met onze aarde en haar beschikbare grondstoffen.
Zo zie je tegenwoordig overal de term “gemaakt van gerecyclede materialen” of “recyclebaar”. Maar (!) om échte duurzaamheid te bewerkstelligen zouden beide termen op een product moeten staan. 

Het combineren van beide termen noemen ze ook wel circulariteit. De mate van circulariteit, en dus duurzaamheid, wordt vaak gerelateerd aan de zogenaamde R-ladder. Hoe hoger een strategie op deze ladder van circulariteit strategieën staat, hoe duurzamer de strategie is. Maar wat houdt dit nu precies in? Wat bedoelen we met de R-ladder? En hoe duurzaam is Upcycling?


Reduce (R1 en R2)


De belangrijkste regel is reduceren. Dit betekent dat je het verbruik van grondstoffen probeert te reduceren, verminderen. Vooral het niet aanschaffen van niet noodzakelijke producten. Stel jezelf eerst de vraag of je een product wel echt nodig hebt. Je kan reduceren als het gaat om algemene dingen zoals gas, elektriciteit en water maar veel gemakkelijker én met grotere impact bij spullen zoals kleding, meubels en de dagelijkse boodschappen. Reduceren betekent niet dat je saai of zuinig hoeft te leven. Kies bewust voor mooie niet te trendgevoelige nieuwe dingen van kwaliteit. Iets wat nu echt mooi is, is dat over 10 jaar nog! Kwaliteit boven kwantiteit!


Reuse (R3 en R4)


Het doel van hergebruik is om producten zo lang mogelijk te gebruiken, voor zoveel mogelijk verschillende dingen. Hergebruik vermindert meteen de behoefte om nieuwe spullen te kopen. Je kan spullen bijvoorbeeld repareren (bezoek je lokale repair café) of je kan een kast waar je op uitgekeken bent een nieuw kleurtje geven. Is het echt niet meer je smaak of doe je er niks meer mee, biedt het dan aan aan andere mensen op bijvoorbeeld Marktplaats of geef het af bij een kringloopwinkel. Wist je dat een gemiddeld kleding stuk maar zeven keer wordt gedragen? Kleding marktplaats Vinted speelt hier goed op in. Hier vind je nog prachtige nauwelijks gedragen kleding voor een fractie van de prijs. Duurzaam en goed voor je portemonnee!

Recycle (R5 en R6)


Bij recycling worden spullen verzameld aan het einde van de levensduur en vervolgens verwerkt tot grondstoffen voor weer nieuwe producten. Recycling is daarmee beter dan producten die zijn gemaakt van ‘nieuwe’ grondstoffen. Je bespaart niet alleen op grondstoffen maar vooral ook op de energie die daarvoor nodig is. De winning van grondstoffen uit de natuur en de productie van nieuwe materialen kost namelijk veel meer energie dan de recycling van dezelfde materialen.

Recycling is eigenlijk downcycling


Maar er is wel een ‘’catch’’, namelijk in ons huidige systeem betekent recycling eigenlijk downcycling. De grondstoffen worden laagwaardig toegepast, zo wordt bijvoorbeeld een plastic flesje een parkbankje. Andersom, kan een parkbankje geen mooie bril meer worden. Laat je dus niet te makkelijk misleiden door de veelgebruikte recycling termen en probeer waar mogelijk hoger op de R-ladder te handelen.


Maar het is toch "Nic&Mic - The Art of Upcycling"?


Upcycling is een vorm van recycling waarbij het product niet gedowncycled wordt maar juist in kwaliteit en waarde wínt. Nic&Mic werkt samen met Ocean Sole en Ashanti Design, twee typische voorbeelden van Upcycling.

De Ocean Sole beelden worden gemaakt van slippers die vaak sterk vervuild zijn. Deze slippers kunnen (vooralsnog) niet hergebruikt of circulair ingezet worden. Het is typisch een materiaal met een ‘’end of life’’ ontwerp. Met de Ocean Sole kunst creëren we meerwaarde voor de materialen en de makers. 

De stoffen van Ashanti zijn ook een typisch voorbeeld van upcycling. Dit soort reststoffen werden voorheen vooral gebruikt als poetsdoek waarna ze alsnog op de afvalberg belandden. De vulling van de Ashanti Design zitzakken is zelfs 100% circulair (Cradle2Cradle gecertificeerd). De oorsprong zijn Nederlandse aardappelschillen en na gebruik is het volledig biologisch afbreekbaar.

 

Wat kan jij doen?


Probeer jezelf eens de volgende vragen te stellen: heb ik dit echt nodig? Zo ja, is het van dergelijke kwaliteit dat het lang mee gaat? (reduceren) Kan ik dit repareren of kan iemand anders het nog gebruiken? (reuse) Kan het materiaal hoogwaardig hergebruikt worden? (recycling) En tenslotte, kan ik het materiaal zó gebruiken dat het in waarde toeneemt? (upcycling)

Hopelijk hebben we je zo wat handvaten gegeven om gemakkelijk keuzes te maken bij je volgende aankoop. Zoals als je las, met onze producten zit je sowieso goed en hoog op de R-laddder

Neem contact met ons op

* Verplichte velden
- 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking