0

Gratis kersthanger bij besteding van minimaal 25 euro!

Unieke upcycling items voor je interieur!
Maak een afspraak in onze showroom
Kies je favoriet met de keuze-service!

Gratis kersthanger bij besteding van minimaal 25 euro!

Door Annelie, 22 februari 2023

Upcycling is duurzamere dan recycling!

Met de toename van welvarende consumenten wereldwijd groeit ook de productie van nieuwe spullen om aan onze behoeften te voldoen. Dit zorgt voor een grotere druk op onze aarde en de beperkte grondstoffen. Gelukkig realiseren steeds meer mensen en bedrijven het belang van duurzaamheid en zorgvuldig omgaan met onze planeet en haar grondstoffen.

Een van de manieren waarop bedrijven zich inzetten voor duurzaamheid is door het gebruik van gerecyclede materialen en het creëren van recyclebare producten. Echter, om echte duurzaamheid te bereiken, zouden beide termen op een product moeten staan. Dit wordt ook wel circulariteit genoemd. De mate van circulariteit en duurzaamheid wordt vaak beoordeeld aan de hand van de R-ladder, waarbij de meest duurzame strategieën zich hoger op de ladder bevinden.

Maar wat is de R-ladder precies? En hoe duurzaam is upcycling in vergelijking met andere strategieën?

 

Reduce!

Het belangrijkste principe is om te reduceren. Dit houdt in dat je probeert het verbruik van grondstoffen te verminderen, met name door het vermijden van niet-noodzakelijke producten. Voordat je iets aanschaft, is het raadzaam om jezelf af te vragen of je het echt nodig hebt. Hoewel het mogelijk is om te bezuinigen op algemene zaken zoals gas, elektriciteit en water, is het veel gemakkelijker en heeft het een grotere impact als je dat doet met betrekking tot spullen zoals kleding, meubels en boodschappen. Het reduceren van consumptie betekent niet dat je saai of zuinig hoeft te leven. In plaats daarvan moet je bewust kiezen voor mooie, tijdloze, kwalitatieve producten. Een product dat nu mooi is, zal over 10 jaar nog steeds mooi zijn! Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.

 

Reuse!

Het doel van hergebruik is om producten zo lang mogelijk te gebruiken voor zoveel mogelijk verschillende doeleinden. Dit vermindert meteen de noodzaak om nieuwe spullen te kopen. Je kunt bijvoorbeeld spullen repareren (bezoek je lokale repair café) of een kast die je niet meer mooi vindt een nieuw kleurtje geven. Als je er niets meer mee doet of het niet langer je smaak is, biedt het dan aan andere mensen aan via bijvoorbeeld Marktplaats of breng het naar een kringloopwinkel. Wist je dat een gemiddeld kledingstuk slechts zeven keer wordt gedragen? De kledingmarkt Vinted speelt hier goed op in. Hier vind je nog prachtige kleding die nauwelijks gedragen is voor een fractie van de prijs. Het is duurzaam en goed voor je portemonnee!

Recycle!

Bij recycling worden producten aan het einde van hun levensduur verzameld en vervolgens verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten. Recycling is daarom beter dan het gebruik van "nieuwe" grondstoffen. Hierdoor bespaar je niet alleen op grondstoffen, maar vooral ook op de energie die nodig is om nieuwe grondstoffen te winnen en materialen te produceren.

Maar er is een belangrijke nuance: in ons huidige systeem betekent recycling eigenlijk downcycling. De grondstoffen worden laagwaardig toegepast, bijvoorbeeld een plastic flesje dat wordt omgezet in een parkbankje. Andersom kan een parkbankje niet langer worden omgezet in een mooie bril. Daarom is het belangrijk om te streven naar upcycling, waarbij het product niet in waarde afneemt, maar juist in kwaliteit en waarde toeneemt.

The Art of Upcycling

Nic&Mic werkt samen met Ocean Sole en Ashanti Design, twee voorbeelden van upcycling. De Ocean Sole beelden worden gemaakt van sterk vervuilde slippers die (vooralsnog) niet hergebruikt of circulair ingezet kunnen worden. Door kunst te creëren met deze slippers, voegen we waarde toe aan het materiaal en de makers.

De stoffen van Ashanti zijn ook een voorbeeld van upcycling. Voorheen werden deze reststoffen vooral gebruikt als poetsdoek, waarna ze alsnog op de afvalberg belandden. De vulling van de Ashanti Design zitzakken is zelfs 100% circulair (Cradle2Cradle gecertificeerd). De vulling is gemaakt van Nederlandse aardappelschillen en is volledig biologisch afbreekbaar na gebruik.

Wat kan je zelf doen?

Om duurzamer te leven en bij te dragen aan een beter milieu, kun je jezelf de volgende vragen stellen bij het doen van aankopen: Heb ik dit echt nodig? Als ik het nodig heb, is het dan van goede kwaliteit zodat het lang meegaat? (reduceren) Kan ik het repareren of kan iemand anders het nog gebruiken? (hergebruiken) Kan het materiaal worden gerecycled? (recycling) En tot slot, kan ik het materiaal zodanig gebruiken dat de waarde ervan toeneemt? (upcycling) Hopelijk helpen deze vragen je bij het maken van duurzamere keuzes. Onze producten zijn in ieder geval duurzaam en dragen bij aan een hogere positie op de R-ladder.

Neem contact met ons op

* Verplichte velden
- 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking