0

In verband met vakantietijd, is de levertijd tijdelijk 3 á 4 werkdagen

In verband met vakantietijd, is de levertijd tijdelijk 3 á 4 werkdagen

Door Annelie Ninaber van Eijben, 24 februari 2022

Geupcyclede jeans uit Kenia

Dump je afdankertjes niet in de kledingcontainer

Want dát is wat we met z’n allen doen, heel veel kleding kopen en het heel snel weer weggooien…

Elk jaar dumpen we miljoenen kilo’s kleding in de kledingcontainer. De beste kleding blijft in Nederland, en de mindere items worden verscheept naar Oost-Europa. Wat er dan nog overblijft gaat naar Afrika, waar het de lokale kledingindustrie én milieu enorm verstoord.

De lokale kledingproducenten kunnen niet concurreren met de goedkope ‘mitumba’, wat Swahili is voor tweedehands kleding uit het rijke westen. Daarnaast is veel deze kleding niet bruikbaar en eindigt op straat. Zo zagen we recent in een aflevering van de docureeks De Prijsknaller (NPO3), dat Ghana wekelijks zo’n 20 miljoen kledingstukken ontvangt. Daarvan wordt 40% (!) direct weggegooid en eindigt in het riool, op het strand, op een gigantische afvalberg óf in de zee.

Upcycling door ACT

Africa Collect Textiles (ACT) uit Nairobi biedt een alternatief voor de import van goedkope steeds slechtere kleding uit het westen. Ze zamelen lokaal kleding in, waarvan enkel de goede kwaliteitskleding verkocht wordt. Dit blíjft namelijk wel nodig om de armste mensen van kleding te voorzien. ACT past het upcycling-concept toe op onverkoopbare jeans en maakt er het prachtige African Queen kleed van!

De Nederlander Elmar Stroomer, één van de oprichters van ACT: “Storten en verbranden van kleding is slecht voor het milieu, er komen veel giftige stoffen en CO2 bij vrij. We vinden het belangrijk om mensen te leren dat het goed is om textiel en schoeisel te hergebruiken, ook aan het eind van hun levensloop. We willen voorkomen dat de materialen op de vuilnisbelt of in de rivier belanden, of in de buitenlucht worden verbrand. En dat er onnodig nieuwe textiel wordt geproduceerd.”

ACT verzamelt jeans met eigen kledingcontainers, deze staan bij hun inzamelpartners. De verzamelpartners krijgen 10 cent per kilo jeans die zij inzamelen. Met deze verdiensten worden o.a. studenten gesteund die tijdelijk geen schoolgeld kunnen betalen en weeshuizen geholpen.

 

Women empowerment

Bij ACT werken vier medewerkers in vaste dienst en vijf flexwerkers, waaronder sorteerders en weefsters. Weefster Margaret is een van de 2 weefsters. Per week weeft ze één kleed van ca. 40 gerecyclede niet draagbare jeans.

Het kleed heeft de naam ‘African Queen’ gekregen en is een eerbetoon aan alle vrouwen die werken in de tweedehandskledingindustrie in Afrika. Op het kleed wordt een krachtige Afrikaanse vrouw afgebeeld, ze is bewust groter dan het kleed zelf. Haar ambities reiken verder dan mogelijk en barsten uit de bestaande kaders. Het kleed is geschikt als vloer- en/of wandkleed en wordt aan de achterzijde voorzien van een nummer en signatuur van de wever/weefster.

 

Nieuwe upcycle partner van Nic&Mic

Afgelopen zomer deed een drietal studenten aan de Universiteit van Leiden een onderzoek voor ons, waarna zij op zoek gingen naar Afrikaanse initiatieven die passen bij de visie van Nic&Mic; upcycling, gedegen werkgelegenheid bieden en bijdragen aan een schoner milieu. Na een lange speurtocht vonden ze een initiatief dat perfect past bij Nic&Mic en wel wat hulp kon gebruiken, namelijk Africa Collect Textiles!

In november brachten we zelf een bezoek aan ACT in Kenia. ACT is gevestigd in een afgelegen huis, en is voor Keniaanse begrippen zelf groot. Met bedrijfsleider Alex spraken we over het succesvolle jaar 2021, mede dankzij onze order van tientallen kleden. Vlak voordat we vertrekken, begint, de wat verlegen weefster, Margaret zachtjes te vertellen en fluistert hóe trots ze is op haar werk. Met het loon dat ze krijgt kunnen haar kinderen naar school en zorgt ze voor haar familie.

Nic&Mic is altijd nauw betrokken bij de ontwikkeling van de upcycle items van Ocean Sole en Ashanti Design. Ook bij ACT mogen we deze rol vervullen. We denken mee over de designs, bepalen samen wat aantrekkelijk is voor westerse klanten, maar bespreken ook hoe we het werkproces wellicht kunnen optimaliseren. De eerste reeks ‘African Queen’ kleden zijn 210cm bij 150cm, maar momenteel wordt een groter weefgetouw gebouwd aan de zijkant van het huis (ja, buiten) om daar kleden van 200cm bij 300cm te kunnen maken. Binnen is het plafond gewoonweg te laag

 

Wegwerp fashion

Nic&Mic is een exclusieve samenwerking met ACT gestart en de eerste 40 kleden arriveren in maart in Nederland. Met een ACT African Queen kleed heb je niet alleen een uniek en prachtig kleed, je maakt direct een statement richting de kledingindustrie en je creëert bewustwording over het alsmaar groeiende fast fashion-probleem. Kleding lijkt wel een wegwerpproduct geworden, elke week kunnen we de nieuwste kleding shoppen en shoplogs van influencers vliegen je om de oren waarin zij die nieuwst mode presenteren.  


Wat kan jíj doen?

  1. Koop minder kleding, natuurlijk!
  2. Geef tweedehandskleding een kans of ruil, in plaats van te doneren via kledingcontainers.
  3. Ga op zoek naar klassiekers van kwaliteit. Kleding die je met trots over een jaar of vijf nog draagt.
  4. Shop niet bij de H&M, Primark, Zara, Berksha etc.

Tot slot, kijk de aflevering De Prijsknaller over kleding eens terug. Dan zal je hopelijk wat langer met je kleding doen en alle ‘easy shopping-apps’ van je telefoon halen, net als ik.

Neem contact met ons op

* Verplichte velden
- 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking