Dit etui is 99% upcycled
Bij Nic&Mic draait alles om IMPACT, hoe creëren we een extra win voor mens en/of milieu? Als we dat kunnen bereiken door middel van een mooie samenwerking worden we extra blij! We brachten onze partner Africa Collect Textiles (ACT) en Correctbook bij elkaar met als resultaat 5.000 pennenetuis gemaakt van oude niet draagbare spijkerbroeken.
Inzameling door ACT
Door gebruikt textiel in te zamelen en te upcyclen, geeft ACT hét startsein voor een circulaire economie voor textiel in Afrika. Ze voorkomen dat materialen worden weggegooid of verbrand in de open lucht. Daarnaast creëren ze gedegen en goed betaalde banen. ACT heeft een inzamelingsnetwerk van meer dan 40 inzamelpunten in Nairobi en Lagos. Hiermee zamelen ze gedragen textiel en schoeisel in. Daarnaast koopt ACT onverkoopbare jeans op van de grootste tweedehandse kledingmarkt van Oost Afrika: Gikomba. Deze jeans zijn vanuit 'the Global North' naar Afrika gebracht, maar vanwege defecten, afwijkende maten en materialen zullen deze broeken geen nieuwe eigenaar vinden en belanden ze op de vuilnisbelt of in het milieu.
Van spijkerbroek tot pennenetui
De ingezamelde jeans worden gesorteerd op draagbaarheid, materiaalsoort en kleur. In het geval van Correctbook ‘s pennenetui gebruikt ACT verschillende tinten denim. De broeksgulpen worden apart gehouden, deze worden uiteindelijk gebruikt (logisch) als rits van het etui. Wanneer er te weinig broeksgulpen zijn, kopen ze er nog wat extra op Gikomba. De voering van het pennenetui wordt gemaakt van overblijfselen van de mode- en meubelindustrie (bijvoorbeeld workshopnairobi.com). “Aangezien de benodigde stukjes stof vrij klein zijn en het niet uitmaakt dat de voeringen verschillen, kunnen we deze afvalstroom eveneens integreren in ons proces”, vertelt Elmar Stroomer, medeoprichter van ACT. Het resultaat is een 99% ge-upcyclede etui (alleen het stiksel is nieuw).
Duurzame banen
ACT voorkomt milieuschade door materialen in te zamelen en te verwerken die anders in het milieu of op een (illegale) vuilnisbelt terecht zouden komen, waar ze methaan uitstoten als het materiaal gaat rotten of CO2 als het wordt verbrand. Naast de kledingmakers en wevers die ACT in dienst heeft, werken ze nauw samen met mensen op de tweedehandse kledingmarkten. De 37 directe en indirecte ‘duurzame’ banen die ACT heeft gecreëerd door inzameling, sortering, verwerking, upcycling, distributie én sales, voorzien in levensonderhoud voor al deze families. Per kilo kleding die ACT verwerkt, doneren ze 10 cent aan het weeshuis in de wijk. Hoe meer etuis, hoe minder schade aan het milieu en hoe meer kansen voor onder andere straatkinderen.
Om in de toekomst nóg meer textiel te verwerken wil ACT investeren in machines. Het plan is om daar vulling mee te produceren voor kussens, meubels en knuffels. Stap voor stap werken ze zo aan een circulaire textielsector.
Analfabetisme uitbannen
De 5.000 etuis dragen bij aan de missie van Correctbook; analfabetisme uitbannen. Wereldwijd. In 2014 zag oprichter Sam tijdens een vakantie in Zuid-Afrika met eigen ogen dat kinderen geen toegang hadden tot basis-schrijfmaterialen zoals pen en papier. Het materiaal was te duur en bovendien snel weer op. Dit inspireerde hem om wisbaar schrijfmateriaal te ontwikkelen en om dat schrijfmateriaal beschikbaar te maken voor kinderen in Afrika die anders niet kunnen leren lezen en schrijven. Correctbook was geboren! Met behulp van dit herbruikbaar schrijfmateriaal kunnen kinderen volop oefenen. Als ze daardoor leren lezen en schrijven, nemen hun kansen op een betere toekomst aanzienlijk toe.
Kruisbestuiving door Nic&Mic
Begin dit jaar is Nic&Mic een exclusieve samenwerking met ACT gestart met de productie van de prachtige African Queen* kleden, maar al snel kwamen we tot de ontdekking dat ACT veel meer wil en kan om de eindeloze stroom textielafval uit Europa naar Afrikaanse landen een halt toe te roepen. Steeds vaker bemiddeld Nic&Mic in het opzetten van dit soort samenwerkingen om twee missies te combineren.
Een halt toeroepen aan de eindeloze stroom textielafval vanuit Europa naar Afrikaanse landen én analfabetisme uitbannen, resulteerde in een pennenetui van denim!
Wil je zelf ook wel zo een etui? Bestel hem hier bij Correctbook.
*Het African Queen kleed is een eerbetoon aan alle sterke vrouwen die werken in de tweedehands kledingindustrie in Afrika. Het kleed is handgeweven van gemiddeld 40 gerecyclede niet draagbare jeans. Met een African Queen kleed heb je niet alleen een uniek en prachtig kleed, je maakt direct een statement richting de kledingindustrie en je creëert bewustwording over het alsmaar groeiende fast fashion-probleem.