ACT - Upcycling afgedankte jeans en women empowerment
"We willen voorkomen dat de materialen op de vuilnisbelt of in de rivier belanden, of in de open lucht verbranden. Ons uiteindelijke doel is om een circulaire Keniaanse kledingindustrie te creëren. De bouwstenen zoals katoen, spinnerij, weverij en naaiateliers zijn allemaal aanwezig." - Elmar Stroomer.
De ambitie van Alex Musembi
Alex Musembi (links op foto) is algemeen directeur van ACT en samen met Elmar Stroomer de oprichter van ACT. "Ik heb ACT opgericht omdat Afrika een tekort heeft aan infrastructuur voor textiel-inzameling, wat leidt tot vervuiling. Door banen te creëren en 'afval' te upcyclen, verminderen we niet alleen de vervuiling, maar bieden we ook een fatsoenlijk inkomen aan gezinnen. Het is bevredigend om nieuwe waarde te creëren en tegelijkertijd de levens van mensen te verbeteren."
De drijfveren van Elmar Stroomer
Volgens Elmar Stroomer is het dumpen en verbranden van kleding verschrikkelijk voor het milieu, omdat daarbij veel giftige stoffen, methaan en CO2 bij vrijkomen. Veel van katoen dat voor kleding gebruikt wordt, komt uit Kenia. Het gaat via Azië (waar er kleding van gemaakt wordt) naar Europa (waar het wordt verkocht en gedragen), om vervolgens als tweede- en soms zelfs derdehands kleding weer terug te komen naar Kenia.
Van afgedankte spijkerbroek tot wandkleed
Africa Collect Textiles (ACT) is een organisatie die zich inzet om deze afvalberg tegen te gaan en tegelijkertijd de textielindustrie in Afrika te ondersteunen. ACT biedt een alternatief voor de invoer van goedkope tweedehands kleding van lage kwaliteit uit het Westen. ACT zamelt lokaal kleding in en verkoopt alleen de hoog-waardige kledingstukken. ACT past het upcycling concept toe op onverkoopbare kledingstukken, waaronder spijkerbroeken en maakt er prachtige producten van.
Eerbetoon aan vrouwen in Afrika
Het ACT African Queen (wand)kleed is een eerbetoon aan alle vrouwen die in Afrika in de tweedehands kledingindustrie werken. Het design, ontworpen door de Nigeriaanse Eno Andrew Essien, toont een krachtige Afrikaanse vrouw die opzettelijk groter is dan het kleed zelf.
Haar ambities reiken verder dan de kaders waarin ze is opgegroeid. African Queen is geschikt als vloer- en/of wandkleed, met op de achterkant het serienummer, het verhaal van ACT en de handtekening van de weefster. Bij ACT werken vier medewerkers in vaste dienst en vijf flexwerkers, waaronder sorteerders en weefsters. Weefster Margaret Amimo is de hoofdweefsters. Zij weeft per week een tapijt van ongeveer veertig gerecyclede niet-draagbare spijkerbroeken. Margaret vertelt: “Ik ben heel trots op en blij met mijn werk. Dankzij mijn verdiensten kunnen mijn kinderen naar school en kan ik mijn gezin onderhouden.”
Toekomst ACT en Nic&Mic
Het team van ACT blijft nieuwe manieren ontdekken om de kledingafvalberg te verminderen en bij te dragen aan een schonere, duurzamere toekomst. Het upcyclen van jeans is slechts een van de vele manieren waarop ACT werkt aan het creëren van een circulaire economie en het stimuleren van verandering in de textielindustrie. Nic&Mic is nauw be-trokken bij de ontwikkeling van de upcycling-ideeën van ACT: samen werken ze aan ontwerpen en bepalen wat aantrekkelijk is voor de westerse markt.
De meest recente ontwikkeling is de Upcycled Uniform Backpack. Een rugzak gemaakt van uniformen van Keniaanse parkrangers en beveiligers. Zij ontvangen jaarlijks een nieuw uniform, waarna de oude uniformen (vanwege veiligheidsredenen) op dit moment verbrand moeten worden. ACT is met deze bedrijven in overleg om de oude uniformen te ontvangen en te upcyclen tot de Upcycled Uniform Backpack. Een stoere rugzak verkrijgbaar in de kleuren groen, marineblauw en kaki.