Unieke designs - Kies je favoriet via WhatsApp - Veilig (achteraf) betaling via iDeal

Go to account settings
kenianairobioceansolestroopwafelssweetcandyvrijmibo — 03 Nov 2017

10 geweldige dagen

10 geweldige dagen

Stroopwafels & drop

Met onze tas vol stroopwafels en muntdrop reizen we naar hoofdstad Nairobi om daar de hoofdwerkplaats van Ocean Sole te bezoeken. We maken kennis met nieuwe kunstenaars en zien de vertrouwde gezichten – na alle foto’s, skype en telefoongesprekken – dan eindelijk in het echt! De experts in het maken van de life-size teenslipperbeelden en Wall-Art kunnen we eindelijk in persoon bedanken voor het goede werk.

Salesmanager Joe vertelt ons dat een verdeling in taken voor mannen en vrouwen hier nog belangrijk is. De vrouwen zijn voornamelijk aan het schoonmaken en sorteren, de mannen zitten op krukjes de beelden te snijden en doen het grovere werk. Aan het einde van het proces zie je dan weer veel vrouwen, die de hand leggen aan de laatste details. Ook het maken van de mooie kleurencombinaties kan je volgens hen beter aan vrouwen over laten (“mannen kiezen alleen maar basiskleuren!”) . Stuk voor stuk zien we de gekleurde beeldjes van de ‘lopende hand’ komen.

Ons bezoek aan de werkplaats gaat niet onopgemerkt voorbij. Iedereen is enthousiast over ons bezoek en de stroopwafels vallen goed in de smaak! (Al moeten de meesten wel even wennen aan de smaak van drop)

Naast de grote werkplaats is er sinds kort ook een kleiner atelier in kustplaats Malindi geopend. Jonathan (misschien ken je hem nog van een van onze eerdere filmpjes) runt deze werkplaats waar acht mensen werken. In Malindi worden voornamelijk de basisblokken gemaakt, die vervolgens naar Nairobi gestuurd worden voor de laatste afwerking. Ze ontvangen hier dagelijks 150kilo (!) teenslippers, aangevoerd door plastic pikkers.

 

 

Sweet plastic
Naast ons bezoek aan de Ocean Sole workshop willen we graag meer te weten komen over het Keniaanse land en de bevolking. Hoe ziet het platteland eruit? Hoe leeft de lokale bevolking en welke problemen spelen er? Ook hopen we nog iets van de prachtige natuur te zien.

Samen met Patrick, onze gids, maken we een tour van 3,5u door het achterland van kustplaats Watamu. Onderweg zien we hoe de bevolking op het platteland woont, huisjes gemaakt van stro, klei, bladeren & stenen. Het ziet er netjes maar natuurlijk zeer primitief uit. Patrick verteld ons dat het gebruikelijk is om snoepjes of koekjes te kopen voor de mensen die op het platteland. We merken al snel dat kinderen naar ons zwaaien en roepen als we voorbij komen. Met mixed feelings, delen we de snoepjes uit. De kinderen zijn er blij mee, maar het gaat tegen ons goede gevoel in. Enorme suikerbommetjes verpakt in plastic. Even later, wanneer we richting een safaripark rijden zien we vele gezinnen langs een honderden-kilometerslange-zandweg staan, wachtend op jeeps en busjes die koekjes en snoepjes uitdelen. Langs de kant van de zandweg en rondom de zelfgemaakte huisjes van klei en stro ligt al enorm veel plastic. Het ontbreken van een goed afvalverwerkingssysteem betekent dat dit plastic hier nog jaren zal rondzwerven…

Omdat wij op alle mogelijke manieren plastic willen reduceren, voelt dit niet juist. We brainstormen over hoe dit anders kan en het lijkt ons een beter idee om bij een lokale boer in het dorp groente en fruit te kopen. Als je dat vervolgens uitdeelt aan de mensen die ver van de bewoonde wereld leven, slaan we twee (maar eigenlijk drie) vliegen in een klap;

 1. de lokale boer wordt er beter van, krijgt meer inkomsten
 2. mensen op het platteland eten gezonder voedsel ipv de vele koek en snoep wat ze van de passerende auto’s krijgen
 3. maar voor ons misschien wel de allerbelangrijkste! Er is geen plastic ‘out there’

 

Local Ocean
Veel van de slippers die Ocean Sole gebruikt komen van het strand. De slippers worden door ‘plasticpikkers’ van het strand gehaald. Diezelfde stranden zijn ook populair bij zeeschildpadden voor het leggen van eieren. Local Ocean Turtle Watch (LOT) zet zich in voor het behoud en de bescherming van de nesten d.m.v. verschillende projecten. (link naar site met projecten).
We zien een schildpad die door LOT is opgevangen omdat zij plastic heeft gegeten. Door het plastic in haar maag drijft ze op het water en kan ze niet meer zelf eten. Dit is een harde realiteit die direct het plastic-probleem laat zien. We ontmoeten de Nederlander Casper van der Geer. Casper is Marine Bioloog en runt samen met Nikki Parazzi LOT. Casper en Nikki leiden ons door de tuin waarin zij alles hergebruiken en recyclen. Ze kweken bijvoorbeeld mangrove, wat belangrijk is voor het lokale ecosysteem. Bijzonder inspirerend om deze ‘goeddoeners’ aan het werk te zien!

 

 

 

After work drinks
Onze laatste dag in Kenia is een vrijdag, en wat is er nu toepasselijker dan af te sluiten met een VrijMiBo?! We keren terug naar Nairobi en organiseren een borrel voor de medewerkers van Ocean Sole. Door drukte in het verkeer zijn we wat later dan afgesproken, maar desondanks volgt een warm onthaal met hugs & high-fives. Op het terrein van de werkplaats is een klein buurtcafétje waar al volop gefeest wordt. Een borrel als deze is voor de kunstenaars erg uniek en ze genieten dan ook met volle teugen! Wij geven nog een rondje (of twee, drie, vier…) en dompelen ons onder in het feestgedruis. Al dansend en zingend sluiten we, samen met het hele team, onze 10 fantastische dagen in Kenia af!

 

 

 

 

Reacties

 • Fantastisch mooi werk! Interessant om te lezen.
 • Mooi verslag. Goed werk!
 • Geweldig wat jullie doen.
 • Prachtig werk. Ga door ;-)
Laat een reactie achter

Your email address won't be visible to the public

Recente artikelen

 1. Dit etui is 99% upcycled

  Dit etui is 99% upcycled

 2. Geupcyclede jeans uit Kenia

  Geupcyclede jeans uit Kenia

 3. Nieuwe partners om nog meer te upcyclen!

  Nieuwe partners om nog meer te upcyclen!

 4. Upcyling bij New Habitz - nieuwe samenwerking

  Upcyling bij New Habitz - nieuwe samenwerking

 5. Nieuw in ons aanbod - DOG ART

  Nieuw in ons aanbod - DOG ART

Blijf op de hoogte!

Geen zorgen, we overladen je niet met mails!

Jouw winkelwagen — 0

You cart is currently empty

Inloggen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »