Unieke designs - Kies je favoriet via WhatsApp - Veilig (achteraf) betaling via iDeal

Go to account settings
bewustzijnminderenplasticplasticafavaluitdagingvervuilingzerowaste — 06 Feb 2018

7 tips om drastisch minder plastic te verbruiken

7 tips om drastisch minder plastic te verbruiken

Ik stelde mezelf de vraag of dit wel in verhouding staat tot ons kleine huishouden; Nicholas en ik, peuter Felix van 2 en de huiskat Noël. Maar wacht eens, of het nu wel of niet in verhouding staat volgens het ‘gemiddelde van de maatschappij’, het is toch altijd te veel? Want plastic verteert niet, het belandt in de natuur en tot slot verbranden we het, wat leidt tot veel C02-uitstoot.

 

Dat moeten wij beter kunnen, oftewel minder plastic kopen. Juist als je bedenkt, dat het een deel van ons werk is om mensen bewust te maken voor het wereldwijde plastic probleem!

 

Wat is ons doel?
Helemaal geen plastic verbruiken is het aller-allerbeste, maar dat is voor ons nu nog een brug te ver. Stap voor stap beginnen lijkt me een beter plan. Ons doel voor de komende 2 weken: ons plastic verbruik minimaal halveren, dat betekent nog maar 2 zakken aan de straat in plaats van 4. Nu komt de hamvraag: hoe gaan we dit aanpakken en hoe breed gaan we het trekken? Als stel zouden we misschien best meteen ‘all the way’ kunnen gaan, maar met een jong gezin ligt dat toch net wat anders.

 

Inspiratie
Na wat online speurwerk, kwam ik twee leuke en inspirerende initiatieven tegen. Om te beginnen Het Zero Waste Project. De zusjes Nicky en Jessie leven als sinds 2014 zero waste, helemaal zonder afval. Het begon als een try-out voor een maand, maar is inmiddels uitgegroeid tot een levensstijl. Welke me erg aanspreekt, want zij doen dit zónder veel in te leveren op comfort, stijl of leuke dingen. Hun tip: begin klein en zorg dat het leuk blijft. "Wij zijn ook niet heilig. […] Het moet wel leuk blijven", zegt Jessie op hun site.

 

Plastic-Free Tuesday (PFT) doet het anders. Eén dag per week geen plastic verbruiken! PFT is een groeiende wereldwijde beweging. Door je op een dag in de week te concentreren, wordt je plastic-voetafdruk automatisch kleiner. Een dag zonder plastic betekent: niets van plastic kopen of gebruiken.

 

 

Let's do this!
Het Zero Waste Project gaat over het veranderen van je levensstijl, terwijl Plastic Free Tuesday de ‘cold turkey-methode’ hanteert. Wat past het beste bij ons? Beide initiatieven geven genoeg stof tot nadenken. Om ons eerste doel te halen, gaan we met de volgende praktische en toepasbare tips & tricks aan de slag:

1. geen wegwerp-koffiebekers meer, geen plastic boterhamzakjes of voorverpakte koekjes

2. enkel seizoen groente en -fruit (al het andere is vaak verpakt) en zoveel mogelijk op de markt

3. eten zelf maken, dus bijvoorbeeld geen muesli uit een zak, maar home-made granola

4. altijd een tasje bij je hebben, zodat we nooit een tasje hoeven te kopen in een winkel

5. groenafval kan je gemakkelijk composteren en later als voeding voor je tuin gebruiken

6. verzorgingsproducten op? Ik ga proberen ze zelf te maken of bewust te kopen. Zo is lippenbalsem makkelijk te maken van kokosolie en bij bijvoorbeeld Lush koop je heerlijke shampoobars zonder verpakking

7. gooi je oude spullen niet weg als je ze nog kan gebruiken. Dat is niet zero waste. Dus vervang spullen pas als ze op zijn of als je er een nieuwe bestemming voor gevonden hebt

 

 

Natuurlijk zijn niet al deze tips op korte termijn ‘zichtbaar’ in het aantal zakken dat we de volgende keer aan de straat zetten. Daarnaast klinkt het allemaal erg mooi en lijkt het makkelijker dan gedaan. Maar het maakt ons sowieso meer bewust van ons plastic verbruik. Door ons bepaalde gewoonten eigen te maken en twee keer na te denken voordat we iets kopen, vermindert onze plastic voetafdruk wel degelijk! 

 

Stay tuned voor updates & tips en volg ons op Instagram

 

Reacties

 • hoi,
  ikwil mensen op mijn werk bewust maken van al die plastic-afval. daarom ben ik op zoek naar iemand die hierover een lezing, een cursus zou willen geven? en dit te Hasselt doppahuis vzw.
Laat een reactie achter

Your email address won't be visible to the public

Recente artikelen

 1. Dit etui is 99% upcycled

  Dit etui is 99% upcycled

 2. Geupcyclede jeans uit Kenia

  Geupcyclede jeans uit Kenia

 3. Nieuwe partners om nog meer te upcyclen!

  Nieuwe partners om nog meer te upcyclen!

 4. Upcyling bij New Habitz - nieuwe samenwerking

  Upcyling bij New Habitz - nieuwe samenwerking

 5. Nieuw in ons aanbod - DOG ART

  Nieuw in ons aanbod - DOG ART

Blijf op de hoogte!

Geen zorgen, we overladen je niet met mails!

Jouw winkelwagen — 0

You cart is currently empty

Inloggen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »